TINY HOUSES KERKRADE (1)

We staan er! Eindelijk!

Vijf tiny houses staan op het voormalig hockeyterrein in Kerkrade.

Ruim 1,5 jaar hebben we intensief met de gemeente Kerkade samengewerkt om dit project te realiseren. De komende weken een korte terugblik …

In eerste instantie gaat alle lof naar het voormalige bestuur dat de eerste contacten heeft gelegd met de gemeente. Toentertijd reageerde de gemeente al positief, maar omdat er geen plek was voor de tiny houses kon men simpelweg niet verder.

Het begin van het tiny house project

Begin 2021 meldde de gemeente zich terug bij onze vereniging met het goede nieuws dat men het aandurfde een tiny house project van minimaal 5 jaar te realiseren én men had een plek in gedachten. De gemeente had er zelf al goed over nagedacht en duidelijke voorwaarden gesteld, waaronder:

– maximaal 5 huisjes met een afmeting van maximaal 50m2

– aangesloten op nutsvoorzieningen

– het gebied zou open en toegankelijk blijven voor omwonenden en wandelaars

Onze vereniging stuurde een aankondiging naar de leden, er werd een groepje gevormd, er kwam een projectgroep die de contacten onderhield met de gemeente, en we gingen aan de slag…

Bewonersgroep: met elkaar en met de gemeente op ontdekking…

De toekomstige bewonersgroep kwam 2x per maand samen (vaak online vanwege corona) en enkele afgevaardigden van deze groep kwam 1x per maand samen (ook online) met de projectleider van de gemeente.

Er moest een hele hoop gebeuren!

Denk hierbij aan praktische zaken zoals het terrein ‘bouwrijp’ maken. Denk aan juridische zaken zoals de vergunningsaanvraag en het oprichten van onze eigen bewonersvereniging. Denk aan persoonlijke zaken zoals het verkopen van het eigen huis, het (laten) bouwen van het tiny house en het proces van ontspullen etc. Tot slot kun je ook denken aan gemeenschappelijke zaken zoals het ‘worden’ van een groep; elkaar leren kennen, ontdekken hoe een ieder tiny wonen en in een community wonen voor zich ziet.

Het is een ontdekkingstocht voor alle betrokkenen. Natuurlijk zijn er al tiny house projecten in Nederland, maar ieder project is uniek en er bestaat geen uitgestippelde weg van A naar B. Samen met de groep en met de gemeente werken aan een tiny house project vergt een hoop geduld, incasseringsvermogen, flexibiliteit, ruimdenkendheid, tijd, energie en vertrouwen in jezelf en elkaar. Het is zeer leerzaam, niet altijd even leuk, maar absoluut waardevol!

De eerste maar niet de enige!

Wij zijn het eerste project in Limburg en we zijn er vast van overtuigd dat wij (en nu durf ik zelfs voor de gemeente Kerkrade te spreken) andere gemeentes en toekomstige bewoners kunnen behoeden voor ‘fouten’ en kunnen helpen met de reeds opgedane kennis en ervaring.

Zodra we hier meer gesetteld zijn en letterlijk en figuurlijk een mooi voorbeeld zijn, worden (wat mij betreft) álle gemeenten in Limburg uitgenodigd om te komen kijken en te leren. Want we zijn dan wel de eerste, maar we blijven zéker niet de enige….!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *